תמ"א 38
אתם בטח שואלים – מה זה תמ"א 38?
ובכן, תמ"א 38 הינה תכנית מתאר ארצית להגנה מפני רעידות אדמה בישראל. תכנית זו מציעה מצב של WIN WIN לבעלי הדירות, הדיירים, הקבלנים והמדינה כאחד. לפני כעשור, באפריל 2005, לאחר דיונים בממשלה על נושא זה ובדיקת הערכות לרעידות אדמה בארץ, יצאה לדרך תכנית תמ"א 38 – תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה.
ב- 1975 יוסד תקן 413 שמטרתו לחזק מבנים בפני רעידות אדמה ובכל זאת בניינים רבים קמו לפני תקופה זו ולא עונים על אף פרמטר של עמידות בפני רעידת אדמה.
תכנית תמ"א 38 נותנת לבעלי הדירות היתרים לחזק את המבנים ולסייע בשמירת ביטחון הדיירים ומצד שני מעניקה אפשרות להרחבת הדירות, הוספת מעליות, מרפסות, ממ"דים ותמריצים נוספים לקיום ומימוש התוכנית.
בישראל היו בעבר רעידות אדמה ומדענים מומחים בתחום מזהירים מפני רעידות קשות וחזקות עוד יותר שעלולות להתרחש בעתיד.
האחריות של הממשלה לתמ"א
מתוך ראיית והבנת הסכנה והפגיעה שעלולה להיגרם לגוף ולרכוש יזמה הממשלה את תכנית המתאר הארצית מספר 38, אשר במסגרתה מפורטות כל ההוראות והתקנות לחיזוק מבנים או בנייתם מחדש, בכדי להקטין את הסיכון של קריסת מבנים בעת רעידות אדמה.
התמורות שיכולות להינתן מתמ"א 38
התמורות שיכולות להינתן לבעלי הזכויות כוללות דירה חדשה בבניין חדש, על כל המשתמע מכך, בשטח גדול יותר מהדירה הקיימת, הכוללת חדר ממ"ד ומרפסת שמש ובנוסף חניה בחניון תת קרקעי. במקרים מסויימים הדיירים גם מקבלים דמי שכירות לכל תקופת הבנייה.
באופן כללי ניתן לומר, כי לרוב במידה וקיימת כדאיות כלכלית לביצוע פרויקט במסלול "הריסה ובנייה" – מסלול זה מועדף, שכן במסגרת זו מקבלים בעלי הזכויות דירות חדשות, על כל המשתמע מכך.